Dansen met het systeem

Niels is dood en ik kan het nog steeds niet geloven. De man die met een scherpe en tegelijk warme geest in een vanaf de geboorte haperend lichaam mij en veel anderen inspireerde om verschil te maken voor mensen, die man is niet meer. Wat een onvoorstelbaar verlies voor zijn vrouw en zoontje. En wat een verlies ook voor ons allemaal. Hij schudde aan de boom van verandering, en wij leerden van zijn verhalen over zijn eigen ervaringen en die van anderen.

Ik leerde van Niels dat je alleen verschil kunt maken in de praktijk van mensen als je die praktijk ook echt kent. Als je de mensen om wie het gaat ook echt betrekt. Als je kortom de systeemwereld en de leefwereld van mensen echt verbindt en - zoals Niels het noemde - "kunt dansen met het systeem". Veel mensen hebben na het overlijden van Niels beloofd aan de boom te blijven schudden en de zorg van binnenuit te blijven veranderen en innoveren.

Daarom ben ik 2018 met goede voornemens begonnen. Niet alleen zal ik dokters en alle mensen die nu of later zorg nodig hebben structureel blijven betrekken bij mijn werk en zo vaak als kan de praktijk opzoeken. Ik zal ook veel vaker mijn eigen verhalen en die van mensen om mij heen gebruiken om van te leren, anderen mee te inspireren en om te blijven zien waarvoor we het doen. Dat zal ik doen in een nieuw onderdeel van mijn blog, getiteld "Persoonlijk".

Niels: de boom is gevallen maar de fakkel gaat door!