De patiënt centraal of denken vanuit mensen

"De patiënt centraal", ik hoor het vaak deze dagen op de HIMSS. Ook thuis, in Nederland, gebruiken we die woorden vaak, met goede bedoelingen.

Toch heb ik er moeite mee. Ik vraag mensen vaak om zich bij die woorden een beeld te vormen. Meestal zien ze dan een patiënt in het midden van professionals. Een beetje neerbuigend soms zelfs. Bevoogdend ook.

Wat als we het zouden herformuleren naar "denken vanuit mensen"? Vanuit professionals, vanuit patiënten. Ons echt verplaatsen (tot slot zijn we vaak zelf ook patiënt), luisteren naar hun ervaringen en verhalen. "Patients included" zijn in alles wat we doen. Jammer dat de HIMMS dat nog niet is. Wij hebben ons voorgenomen dat bij volgende bijeenkomsten in Nederland wel te doen!

Ik wil denken vanuit mensen, jij?