Burnout door gebrek aan gebruiksvriendelijkheid

Je hoort het veel dokters, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zeggen: ik ben veel tijd met mijn ICT bezig en het is niet al te gebruiksvriendelijk. Daar begint ook onderzoek naar te komen. En dat onderzoek is niet erg hoopgevend.

Het gebrek aan (ervaren) gebruiksvriendelijkheid blijkt echt. Onderzoekers van de Mayo Clinic gebruikten een bewezen instrument voor gebruikersvriendelijkheid en constateerden dat de ervaren gebruiksvriendelijkheid van EPD's heel erg laag is. Zo laag dat ze behoren tot de 9% minst gebruiksvriendelijke systemen. Ruimte voor verbetering dus!

Usability van EPDs is erg laag

Maar dat is niet hun enige conclusie. Want, zo blijkt, er is een sterke relatie tussen ervaren gebruiksvriendelijkheid en de kans op burn-out. Ook voor het meten van die kans werd een bewezen instrument gebruikt. Elk punt hoger in ervaren gebruiksvriendelijkheid zorgde voor 3% minder kans op burn-out. Een stevige dosis-effect relatie dus.

On multivariable analysis adjusting for sex, medical specialty, practice setting, hours worked, and number of nights on call, EHR SUS scores were independently associated with burnout. Each 1 point more favorable SUS score was associated with 3% lower odds of burnout

Terecht geven de onderzoekers aan dat hun onderzoek beperkingen kent. Bijvoorbeeld omdat ze niet naar specifieke systemen hebben gevraagd, niet andere gebruikers hebben benaderd dan dokters, geen enkele EPD-implementatie hetzelfde is. Maar het signaal is wel duidelijk: gebruiksvriendelijkheid van zorg-ICT doet er toe.

The usability of current EHRs as assessed by US physicians using a standardized metric of technology usability is markedly lower than for most other technologies and falls into the grade category of F. A strong dose-response relationship between EHR usability and risk for burnout among physicians was observed. Given the association between EHR usability and physician burnout, improving EHR usability may be an important approach to help reduce health care professional burnout.